No BPA
No BPA

iiamo вели НЕ за BPA

Производите на iiamo се направени од пластичен материјал polypropylene (PP), еден од најпријателските материјали за околината кој при целосно согорување остава само COČ и вода. PP не содржи BPA (bisphenol A) и еднакво значајно е целосно безопасен во употребата.

За разлика од iiamo, и покрај многуте научни предупредувања, BPA сеуште се користи во одреден број шишенца за хранење и цуцли. Научниците долго време се сомнева дека BPA влијае на хормоналната рамнотежа на бебињата, способноста за учење, генетскиот материјал како и дека е канцероген.

Во Данска, од каде што доаѓа iiamo, BPA е забранет со закон # 579 од 2011, но сепак, неупотребата на BPA може да не е пропишана со закон во некои земји, но по наше мислење и саиот сомнеж е доволен за да не се употребува. Затоа iiamo вели не на BPA и поликарбонатите.

Forever and never: no to BPA.